App Webáruház Optimalizálás

App Webáruház, SEO Optimalizálás

Mi a KPI jelentése a marketingben?

2022. május 26. 04:58 - seohungary

KPI mérőszámok

 

kpi_jelentese.png

 

KPI jelentése a marketingben

Mi a KPI

A KPI mérése azért nagyon fontos az e-kereskedelemben, mert segítségével folyamatosan mérhetjük egy vállalkozás, cég, vagy startup hatékonyságát, hogyan dolgozik és képes-e elérni a kitűzött célokat. 

Minden iparágnak megvannak a saját mérőszámai, ezért érdemes a saját vállalatára vonatkozó KPI mérőszámokat meghatároznia.

Mik azok a fő teljesítménymutatók?

A Key Performance Indicator, vagyis a KPI jelentése kb. annyi, hogy fő teljesítménymutatók. 

Ez a KPI mérőszám közvetlen hatással van vállalata profitjára és/vagy a konverziókra. Érdemes legelőször egy célt kitűznie. 

Például, ha ön webshop tulajdonos, akkor az lehet a fő célja, hogy szeretné növelni webáruházában a vásárlók számát. Ekkor a KPI nem más lesz, mint a weboldal látogatóinak száma.

Hogyan határozza meg vállalata a KPI-t?

Mivel a fő teljesítménymutatók meghatározása nem is olyan egyszerű, webáruház üzemeltetőként így határozza meg a KPI-ket:

 

  • Végeredmény: milyen végeredményt szeretne elérni pl. az éves bevétel 15%-os növelése
  • Végeredmény jelentősége: ha ezt a célt eléri vállalkozása, akkor egy jövedelmezőbb cége lesz
  • Előrehaladás mérése: mérje az előrehaladást, vagyis ezt majd az eladásokból származó bevétel növekedése mutatja meg. Használja a Google analitikát a weboldal látogatók, organikus forgalom, fizetett kattintások, kosárba helyezés, visszatérő vásárlók nyomonkövetésére és mérésére.
  • Végeredmény befolyásolása: például cége ösztönözheti a korábbi vásárlóit az újabb vásárlásokra, úgy hogy sales leveleket küld ki email-listára, vagy nyereményjátékot, akciót indít a Facebook oldalán.
fő teljesítménymutatók

 

 

Ha az év során a kitűzött cél megvalósult, vagyis a bevétel 15%-kal növekedett, akkor elmondhatja, hogy a végeredményt elérte vállalata. Az online értékesítési folyamatokhoz hozzátartozik az is, hogy legalább havonta egyszer ellenőrizzék a KPI-t.

Mik a legfontosabb marketing KPI mutatók, melyeket követnie kell az e-kereskedelemben?

Most, hogy már tisztában van azzal, hogy mik azok a KPI-k, és hogyan lehet ezeket alkalmaznia vállalkozásának folyamatos fejlesztéséhez, íme a 7 legfontosabb e-kereskedelmi KPI mutató, amelyek tapasztalataim szerint a legfontosabbak a webshop tulajdonosok számára:

#1. Shopping cart abandonment rate: kosár elhagyási arány

#2. Conversion rate (CR): konverziós arány

#3. Customer acquisition cost (CAC): ügyfélszerzés költsége

#4. Customer lifetime value (CLV): hosszútávú ügyfél érték 

#5. Average order value (AOV): átlagos rendelési érték

#6. Gross profit margin: bruttó haszonkulcs

#7. Return on investment (ROI): befektetésarányos megtérülés.

 

Konklúzió: Ne feledje, a tudás hatalom! Noha a KPI mérőszámok nyomonkövetése olykor zavarosnak, vagy bonyolultnak tűnik, megéri időt és energiát szánni a megértésükre. Ha így tesz, akkor a vállalkozása fő elemei közötti kapcsolatok megismerése lehetővé teszi azt, hogy megalapozott és objektív döntéseket hozzon. Ezek a döntések pedig hihetetlen módon befolyásolhatják vállalkozásának eredményeit és hosszútávú sikerességét.

Ha szeretne többet is megtudni és példákat olvasni a fenti KPI metrikák mérésre, akkor látogasson el ide: eCommerce Key Performance Indicators.

Tudja meg, hogyan érdemes Shopify dropshipping webáruházat indítani!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appwebaruhazoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr8417840561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása